Jumat, 15 April 2016

Puding Cendol

Bahan-bahan
BAHAN A :

1 bungkusagar-agar
200 gr cendol
4 gelas air
1 gelas gula
1 kotak santan kental kara

BAHAN B :

1 bungkus agar-agar
4 gl sair
200 gr gula merah
3 helai daun pandan

Langkah - Langkah :
Bahan A

1. Didihkan 4 gls air. masak agar agar. kemudian masukkan 1 gls gula, masak hingga agar & gula menjadi larut (mendidih) sudah mendidih, masukkan cendol yg sudah dibuang air nya. tunggu mendidih . . matikan apiny.

2. Masukkan santan kotak, aduk rata. kemudian masukkan garam. aduk rata sehingga semua tercampur

3. Masukkan dlm cetakan , dinginkan. selepas puding beku, Corak carik kan dgn garpu permukaan atas. sebab bagian atas untuk adonan gula

Bahan B
4. Masukkan semua bahan step 2 dalam panci . . masak dgn api yang perlahan, supaya daun pandan keluar aroma nya.

5. Selepas mendidih . . angkat dan tuang keatas Puding cendol tadi. dinginkan dalam 30minit. setelah itu bisa disimpan dalam lemari es

sumber : fb Liwaul Fitri

0 komentar:

Posting Komentar

 

~* Dapur Ummi *~ Template by Ipietoon Cute Blog Design